Dana Mladin

Olimpiada – povesti adevarate

Am fost mega norocoasa sa fiu spectator la una dintre olimpiadele de vara: nu, nu chiar la cea din secolul 19 J, ci la cea de la Londra, din 2012.

Am citit destul de mult despre olimpiade inainte sa ajung in public, fiindca nu ma puteam lauda ca stiu mare lucru… Am aflat o gramada de informatii de care nu aveam habar, unele chiar despre sportivii romani! Si am descoperit o multime de chestii inedite!

Povestindu-va ce am gasit in cautarile mele, sper sa va introduc un pic in atmosfera Olimpiadei de la Tokyo, o competitie pe care o asteptãm de un an de zile si care se aflã, chiar si acum, in mijlocul controverselor…

JOCURILE OLIMPICE

In 1896, la Atena, are loc prima editie a „Jocurilor Olimpice Moderne”. Sunt numite asa pentru ca, mult timp inainte de ele, au existat olimpiadele antice, dedicate lui Zeus si care aveau loc in orasul Olympia din Grecia. La ele participau doar barbati, indiferent de statut. (Cica erau probe considerate mult prea dure pentru femei – aruncarea sulitei, alergarea pe curse lungi sau scurte, lupte, cursele de cai etc.)

Prima olimpiada antica se duce muuult in timp, inainte de Hristos, in anul 776. Editie la care, ce sa vezi, un bucatar devine campion olimpic intr-o competitie de atletism – 600 de picioare. Imi imaginez ca omul se antrena fugind de clientii pentru care gatea J.

Nu va ganditi ca se ofereau medalii campionilor. Acestia primeau frunze de palmier. In mitologia greacă antica, frunzele de palmier erau simbolul lui Nike, zeita victoriei.

Toate concursurile atletice ale olimpiadelor antice erau organizate sub patronajul unei divinități. Se credea ca zeii le dau sportivilor abilitatile fizice pentru a putea participa cu succes la Jocuri.

Traditia spune ca, incepand cu anul 720 î.Hr., atleții concurau… dezbrăcați! Poate d’aia nu aveau voie femeile sa participe nici macar ca spectatori? J))

Mai gasesc o chestie tare: una dintre probele olimpiadelor antice era proba de… arta si literatura! Barbatii concurau la probe de poezie, muzica si pictura. Tare sau ce?

In timpul jocurilor olimpice incetau orice conflicte politice si militare dintre cetatile grecesti. Se instaura „pacea olimpicã”.

Dupa 12 secole (293 de editii), jocurile au fost oprite. In anul 393 î.Hr., Imparatul roman Teodosiu I, crestin fiind, a considerat ca olimpiada e o traditie păgână si a interzis-o.

PIERRE DE COUBERTIN

Sub o forma sau alta, am cam auzit toti de omul asta, caruia i se datoreaza renasterea Olimpiadei.

Ce mi se pare, insa, foarte tare, e ca, inaintea lui Coubertin, un roman a dus primele lupte in directia asta: Evanghelie Zappa (1800-1865), nascut in Grecia, dar stabilit in Tara Romaneasca, primind si cetatenia romana.

Imbogatit in urma comertului cu cereale, domnul Zappa a lasat prin testament o suma uriasa statului grec, în scopul reinfiintarii Jocurilor Olimpice. Si a pus si niste conditii, printre care construirea unui sediu olimpic. Pe care grecii chiar l-au facut, in anul 1888.

Pierre de Coubertin (1863-1937) propune reluarea Jocurilor Olimpice in 1894, în cadrul unui congres international organizat în Franta. Si de aici se intra pe drumul drept…

Din ce citesc, omul s-a dedicat pana la moarte miscarii olimpice. Ba mai mult decat atat, desi inmormantat in Elvetia, a dorit ca inima sa ii fie ingropata in Grecia, chiar pe locul ruinelor antice ale Olympiei.

Pierre de Coubertin a acordat o mare atentie organizarii ceremonialului si simbolurilor olimpice, considerate o adevarata forta spirituala si traditionala.

Cele mai cunoscute simboluri olimpice sunt:

  • deviza olimpica „Citius, Altius, Fortius” (Mai repede, mai sus, mai puternic)
  • flacara olimpica, ce simboliza sacralitatea in mitologia greaca. (Ea este aprinsă de la razele soarelui in Olympia, in templul zeitei Hera si apoi purtata prin diverse mijloace pana in locul desfasurarii Olimpiadei.)
  • cercurile olimpice – reprezentand unirea celor cinci continente, prin participantii la Olimpiada.

CERCURILE OLIMPICE

poza facuta de mine la Olimpiada de la Londra, in 2012

Chiar daca sunt 7 continente pe Glob (Africa, America de Nord, America de Sud, Antarctica, Asia, Australia, Europa), Comitetul Jocurilor Olimpice a incercat sa impace pe toata lumea si a impartit lumea in 5 continente: America, Asia, Africa, Europa si Oceania-Antarctica.

N-am stiut niciodata semnificatia culorilor celor 5 cercuri olimpice intrepatrunse. Ma gandeam ca a inventat cineva cate o culoare pentru fiecare continent.

Dar inteleg ca aceste culori au fost alese astfel dintr-un motiv clar: cel putin o culoare din cele 5 de pe cercuri (plus albul de pe background, unde exista…) se regaseste pe steagul fiecarei tari din lume.

DIN ISTORIA OLIMPIADELOR

CE AM GASIT INEDIT, INTERESANT SAU CHIAR TRAGIC.

ATENA 1896

De la prima editie a Jocurilor Olimpice Moderne ne-a ramas cel mai tanar participant din istoria Olimpiadelor: un gimnast grec in varsta de numai 10 ani.

PARIS 1900

E prima editie la care participa un sportiv roman: George A. Plagino, care concureaza la tir, proba de talere, si ocupa locul 13 din 51 de participanti.

Editia de la Paris e, de asemenea, prima editie in care concureaza femei.

Castigatorii nu primesc medalii de aur, ci… picturi! Francezii le considerau mult mai importante. Adevarul e ca pentru un Picasso as fi alergat si eu…

SAINT LOUIS (SUA) 1904

E prima editie la care se acorda medalii de aur, argint si bronz.

Apropo de medalii, gimnastul american George Eyser castiga sase medalii, desi are piciorul stang de lemn!

Stadionul de 15.000 de locuri construit special de americani cu ocazia acestui eveniment major ramane aproape gol pe durata competitiilor. Prezenta mica a sportivilor se pare ca a avut doua cauze: distanta mare fata de Europa si, prin urmare, complicatii legate de transport, dar si tensiunea europeana cauzata de razboiul ruso-japonez.

LONDRA 1908

Sunt cele mai lungi Jocuri Olimpice din istorie! Au inceput in aprilie si s-au terminat tocmai in octombrie, nenica!!! 187 zile, mai precis!

Londra nu concurase pentru a deveni gazda. Roma a castigat atunci (invingand Berlin si Milano), dar, din cauza eruptiei Vezuviului in 1906, Londra s-a trezit cu Olimpiada pe cap…

Romania nu a participat oficial la aceasta editie, insa romanul Stefan Somodi obtine medalia de argint la saritura in inaltime, concurand sub drapelul Ungariei, deoarece Transilvania era in acel moment parte a Imperiului Austro-Ungar.

STOCKHOLM 1912

La aceasta Olimpiada sunt oferite medalii din aur masiv. Ce bafta pe campioni! J

Dupa editia asta, aurul olimpic devine… argint placat cu aur.

In 1916 Berlin urma sa fie gazda Jocurilor Olimpice, doar ca, din cauza primului razboi mondial, acestea nu s-au mai tinut.

ANVERS 1920

Cel mai in varsta medaliat din istoria Jocurilor Olimpice de vara aici a fost: suedezul Oscar Swahn (72 de ani), care castiga medalia de argint la tir.

PARIS 1924

Inotatorul american de origine romana, Johnny Weissmuller, castiga trei medalii de aur si una de bronz. In cativa ani avea sa devina vedeta din filmul Tarzan.

AMSTERDAM 1928

Pentru prima oara are loc ceremonialul aprinderii flacarii olimpice.

Si, ca fapt divers, apare Coca-Cola ca sponsor J. Vorbim despre anul 1928, da?…

LOS ANGELES 1932

Cine credeti ca scrie despre Jocurile astea, in calitate de redactor de ziar? Nimeni altul decat Mahatma Gandhi!!!

Acum se fixeaza ceremonia de decernare a premilor: podiumul, apoi ridicarea drapelelor si intonarea imnului national.

O atleta poloneza castiga medalia de aur la 100 metri feminin (la urmatoarea olimpiada ia argintul la aceeasi proba). Dupa moartea sa, in 1980, s-a descoperit ca era hermafrodita si n-ar fi trebuit sa participe…

BERLIN 1936

Berlin + anul 1936 = nu-i a buna…

E prima Olimpiada care provoaca proteste politice. Jocurile sunt deschise oficial de Adolf Hitler insusi.

Un roman de-al nostru, Henri Rang, pierde la o intrecere de baraj medalia de aur la calarie, dresaj individual, dupa ce obtinuse acelasi timp cu un neamt. Scheise!

Al doilea razboi mondial opreste Jocurile Olimpice pentru 12 ani! Abia in 1948 sunt reluate.

LONDRA 1948

Germaniei si Japoniei le este interzisa participarea la aceasta editie, fiind considerate raspunzatoare pentru declansarea celui de-al doilea razboi mondial.

Romania s-a aflat si ea printre tarile care n-au fost prezente, da’ nu ca i-a interzis careva, ci pentru ca autoritatile romane au declarat ca tara e intr-o situatie economica dezastruoasa, secatuita de razboi.

Pentru prima data in istoria Jocurilor Olimpice tara gazda nu se claseaza in Top 10.

HELSINKI 1952

Primul aur olimpic pentru Romania, de cand exista competitia!!! Iosif Sarbu, la tir. Bravo, Iosife!!!

MELBOURNE 1956

Nicolae Linca obtine primul titlu olimpic la box, performanta neegalata de atunci de niciun roman! (Au fost 5 medalii de aur pentru Romania la editia asta – tir, caiac canoe, box)

Un fapt inedit: din cauza legislatiei care restrictiona intrarea animalelor pe teritoriul australian, probele de echitatie s-au desfasurat in Suedia, la Stockholm.

ROMA 1960

Un ciclist danez s-a prabusit in timpul cursei, sub influenta amfetaminelor, murind ulterior la spital. E al doilea deces olimpic dupa cel al unui maratonist portughez, mort in timpul cursei, la Olimpiada din 1912.

TOKYO 1964

Prima editie din Asia!

Considerata Olimpiada Recordurilor, pentru ca a inregistrat mai multe recorduri: de participare – 95 de tari, 76 de recorduri olimpice, 45 de recorduri mondiale etc.

Si o surpriza pentru toata lumea: o romanca necunoscuta, de doar 17 ani, devine campioana olimpica la aruncarea sulitei, doborand si recordul mondial. Mihaela Penes.

MEXICO CITY 1968

O femeie a aprins flacara olimpica pentru prima data in istorie.

Altitudinea orasului Mexico, situat la 2.200 metri, a pus probleme de respiratie pentru numerosi atleti.

MÜNCHEN 1972

11 atleti israelieni au fost rapiti si ucisi de organizatia terorista „Black September”.

MONTREAL 1976

nu stiu cine a facut poza, dar stiu ca a surprins perfectiunea!

Nadiaaaaa!!! Si am spus tot!

La doar 14 ani, gimnasta noastra, Nadia Comaneci, obtine primul 10 din istoria Jocurilor Olimpice (la paralele) si nu se opreste aici: au fost 7 in total!

Povestea flacarii olimpice e cu cantec la editia asta: din Grecia, de pe stadionul unde s-au desfasurat intrecerile primei editii a Jocurilor Olimpice moderne, ea e transmisa printr-un sistem special de raze laser, via satelit, direct in Canada. Dupa deschiderea Olimpiadei, in urma unei furtuni, flacara se stinge, iar un membru al staff-ului o aprinde… cu o bricheta. Cat de simplu haha. Organizatorii, insa, sting din nou torta si o aprind cu ajutorul unei flacari de rezerva, asta ca sa nu ia foc opinia publica J.

MOSCOVA 1980

La fratii nostri de atunci mergem cu cea mai numeroasa delegatie din istorie: 239 de sportivi!

Unde-s multi, puterea creste, asa ca Romania se situeaza pe locul 7 in clasament, cu 25 de medalii (6 aur, 6 argint, 13 bronz).

LOS ANGELES 1984

Ei, bine, aici Romania a fost tzatza de matza! A ocupat locul 2 in clasamentul final (dupa SUA), din 140 de tari participante. Sportivii nostri au fost mega smecheri si au obtinut 20 de medalii de aur!

La Olimpiada asta, Romania e singura tara din blocul comunist care nu a participat la boicotul initiat de URSS (ca raspuns la boicotul american de la Olimpiada de la Moscova), ceea ce inteleg ca l-a facut pe Ceausescu sa creasca in ochii occidentalilor. In timpul ceremoniei de deschidere, sportivii romani au fost primiti cu aplauze, ca reactie la decizia de a sfida boicotul.

E pentru prima oara cand China castiga o medalie – lucru greu de imaginat, avand in vedere ce performante au acum chinezii. Aici au castigat un aur la tir.

SEUL 1988

Dupa ce castigã proba de 100 de metri cu un rezultat beton, record mondial – 9,79 secunde, canadianului Ben Johnson nu ii este omologat recordul, iar medalia de aur ajunge la Carl Lewis, caci nea Johnson fuse depistat pozitiv. De 3 ori…

BARCELONA 1992

Gimnastul din Belarus, Vitaly Scherbo, reuseste sa castige sase medalii de aur, patru dintre ele intr-o singura zi! Doamne, cred ca omul asta a avut nevoie de psiholog J.

ATLANTA 1996

Flacara olimpica este aprinsa de Muhammad Ali.

Pe Stadionul Olimpic are loc un atac cu bomba, in urma caruia moare un spectator si sunt raniti alti 111. Un cameraman turc moare si el: face atac de cord in timp ce alerga sa surprinda imagini cu tragedia…

SYDNEY 2000

Un moment me-mo-ra-bil pentru noi! Podium in totalitate românesc la gimnastica, proba de individual compus: Andreea Raducan, Simona Amanar si Maria Olaru. Doamne, ce extaz!!!

Dupa care a venit agonia: Romania implicata in cel mai controversat caz de dopaj. Andreea ramane fara medalie, dupa ce e depistata pozitiv la testul antidoping (fusese tratata impotriva racelii cu nurofen).

ATENA 2004

Jocurile se intorc acasa dupa 108 ani!

Eram si eu acasa la ei, in vacanta in Thassos, de unde mi-am cumparat toate suvenirurile legate de Olimpiada haha.

BEIJING 2008

In premiera absoluta, aur olimpic pentru Romania la judo – Alina Dumitru.

LONDRA 2012

Jocurile sunt deschise oficial de regina Elisabeta a II-a, insotita de Printul Filip. Fiecare dintre ei mai deschisese oficial o Olimpiada: Regina – pe cea de la Montreal din 1976, iar Printul – pe cea din Melbourne, in 1956.

Londra 2012 – ceremonia de deschidere a JO

Am fost la Londra cand regina „a aterizat” in arena, ajutata de agentul 007 (Daniel Craig). O sa va povestesc intr-o postare viitoare experienta participarii mele la Olimpiada. Ca spectator, normal, doar nu va gandeati ca am concurat la 100 metri garduri J.

Ce au facut englezii misto la editia asta (printre multe altele), a fost sa redenumeasca cele 361 de statii de metrou din Londra cu numele unor campioni olimpici, iar fiecare linie sa fie dedicata unei discipline olimpice – atletism, baschet, box etc.

Noua harta a metroului nu celebra doar medaliatii cu aur, ci si alti sportivi de exceptie, recunoscuti pentru abilitatile lor, ba chiar si anumiti sportivi care au inregistrat infrangeri rasunatoare.

Asadar, aveam statiile Cassius Clay, Carl Lewis, Michael Jordan, Michael Phelps, Sergey Bubka, LeBron James etc., dar si statiile Mary Decker si Zola Budd – doua alergatoare care s-au ciocnit pe pista din Los Angeles, in 1984, desi erau favorite la medalii.

„Nu va suparati, coborati la Usain Bold?”

„Nu, merg pana la Rafael Nadal.”

Cam asa s-ar fi putut derula conversatiile din metroul londonez.

Nadia noastra a avut o pozitie privilegiata, ceea ce mi se pare firesc: numele ei a fost dat celebrei statii King’s Cross – devenita faimoasa pe planeta datorita cartii Harry Potter. Cu ocazia olimpiadei, englezii spuneau ca trenul vine in gara Nadia Comaneci nu pe peronul 9 ¾, ci pe… 10, dupa nota primita de ea la Montreal!

Am fost mandra de faza asta, cum am fost mandra si de Sandra Izbasa, care a luat aurul olimpic la sarituri!

Octavian Bellu si Sandra Izbasa surprinsi de mine la JO de la Londra

(Am fost in sala la cateva competitii si abia astept sa va povestesc!)

RIO DE JANEIRO 2016

Aici n-am mai ajuns, desi mi-ar fi placut…

Ce mi se pare inedit din ce am aflat, e faptul ca medaliile decernate la Jocurile Paralimpice au fost dotate cu un aparat care declansa un sunet – acest sunet le permitea persoanelor nevazatoare sa stie ce medalie au obtinut. Cool!

Intensitatea sunetului era mai mare pentru medaliile de aur si scadea pe masura ce scadea si locul de pe podium…

Tokyo 2018 – pregatit de Olimpiada din 2020

…si a venit vremea pentru TOKYO 2020. Ma rog, 2021, dar nu ne luam noi din atata. Ca ne facu pandemia de comanda, ce sa mai zicem. Sunt curioasa cu ce va iesi in evidenta Olimpiada asta. In afara de covid.

Din pacate, orice incercare de a ajunge anul asta la Olimpiada de la Tokyo a fost sortita esecului.

Olimpiada fara spectatori, Tokyo fara turisti – mama-mama, ce vremuri!!!

Dar ma bucur ca, in vacanta mea japoneza din 2018, mi-am luat din Tokyo suveniruri cu Olimpiada, caci incepusera de atunci sa fie vandute. Prosoape, prosopele, pixuri, genti, insigne, sepci, tricouri, afise si mai stiu eu ce alte marfuri.

Asa ca eu, una, sunt total pregatita de Tokyo 2020, ce mai!

Pregatita sa urmaresc competitiile la tv, normal J

Si sa le tin pumnii stransi alor nostri. Hai, Romania!!!

(Cum a fost ca spectator la Deschiderea Olimpiadei de la Londra, puteti citi aici. Iar despre vedetele de la Hollywood vazute la Ceremonia de Inchidere, aici.)

Lasă un răspuns