Dana Mladin
  • Home
  • Calatorii
  • Lanurile de lavanda sau „naftalina” in forma ei frumoasa

Lanurile de lavanda sau „naftalina” in forma ei frumoasa

Pentru mine, saculetzii cu prafuri din dulapurile copilariei sau pliculetele moderne cu lichid de lavanda inseamna, simplu, „naftalina”. Bleah. (Stiu, n-au legatura una cu alta. Dar tot in dulap ajung…) Asa ca, deja cu un miros neplacut in nari, plec intr-o excursie in Provence, pentru a vedea celebrele lanuri de lavanda! Curioasa daca eu sunt vreo molie care fuge cat o tin aripile sau vreo albina care vrea sa isi faca siesta pe o floare…

VALENSOLE PROVENCE

Lanurile de lavanda apar brusc. Intinse, spectaculoase, moooov. Toti ne scoatem telefoanele si aparatele foto, de parca aia ar fi singura imagine de care am avea parte…

Acum, sa fim seriosi, suntem in excursie platita, ma gandesc ca in banii dati ne lasa si ei pe camp, macar cat sa ne facem un selfie J

Oprim langa o ferma si avem liber la tzopait prin lavanda! Paradoxal, mirosul nu e asa puternic cum mi-l imaginam eu. E chiar placut! Gasesc singura Floarea Soarelui in ditamai campul de lavanda din Valensole. Ce-o cauta aici?… Cred ca a evadat de la suratele ei, din nevoia de a se simti unica…

Si noi, turistii debarcati in lan, vrem sa ne simtim unicii de pe Planeta aflati intr-un astfel de loc si bagam la selfie-uri sa ne-ajunga pentru toate rudele, toti prietenii si dusmanii J

Dupa vreo 50 de selfie-uri in care am iesit stramba si cu ochii inchisi, mai fac unu’ si gata… Lumina soarelui e foarte puternica.

Agricultura e de baza in zona! Pamantul e foarte uscat, dar oamenii se lauda cu apeductele construite de romani, cu toate canalele si sistemele de irigatii, care s-au dovedit meseriase de-a lungul anilor!

Ne plimbam cu totii pe cate un culoar, apoi, nu stiu din ce porniri (ca lavanda e la fel), incercam sa sarim precum caprele peste randuri, sa schimbam cararea… Nu e deloc usor. Si trebuie sa ai grija la doua lucruri: sa nu distrugi ceva (nu mai zic ca e absolut interzis sa culegi vreun fir de lavanda!) si sa nu te intzepe albinele…

VANTUL MISTRAL

Ploua??? – pare ca ma intreb in fotografie. Nu, doar in mintea mea, ca visez la niste apa-n cap, sa ma racoresc J. Desi e iunie, e atat de cald aici! Si nu adie niciun firicel de vant!

Apropo de vant: aflu ca celebrul lor vant Mistral, atat de important pentru climatul provensal, isi trage numele de la un poet din Avignon, Frédéric Mistral! Un om important pentru ei, care a luptat sa salveze limba provensala, realizand chiar si un dictionar provensal-francez. In 1904, omul asta a luat Premiul Nobel pentru literatura! (Nu pentru dictionar…)

Dati-mi o sanie si… faceti pârtieeeeee, ca vreau sa ma dau pe burta!!! (Ce vreti, imaginatie bogata si, in plus, lovita de soare in cap haha)

CAND INFLORESTE LAVANDA

Din unghiul asta (pacalind soarele) se vede ca lavanda abia a inflorit. E final de iunie. Excursiile organizate incep aici cam de pe 10 iunie, insa toti recunosc ca cea mai buna luna pentru a vedea lavanda inflorita la maximum e iulie! Cu toata canicula de care te poti lovi…

Intre doua lanuri pe care le avem pe lista, facem si o scurta oprire pentru shopping. Zici ca a dat cineva cu praf mov peste tot! Toate produsele sunt mov haha.

Nu prea poti rezista sa nu cumperi ceva… Eu m-am bagat la plusuri, altii la sapunuri sau sare de baie, multi altii la uleiurile de lavanda.

LAVANDA SI LAVANDINA

Soc soc soc! N-a fost lavanda ce am vazut, pozat si mirosit pana acum!!! Ci „lavandina”! What???

Da, lavandina e si cea care ajunge prin dulapurile noastre, apropo. Lavanda e mult mai rara, e… de fitza. Creste mai sus, la peste 800 metri si e mai greu de cules, avand flori mai rare pe tulpina. D’aia e si mai scumpa! Lavanda miroase total diferit de lavandina!

Spre norocul nostru, un ghid ne-a vandut un pont si astfel am ajuns aici, intr-un lan micutz de LAVANDA! Chiar daca nu e un loc obisnuit pentru ea.

Asta e lavanda. 

Bun antiseptic si buna pentru somn! Mi-am luat un bax hahaha! Nici n-am mai ascultat la ce e buna lavandina…

Asta e lavandina. 

A iesit din incrucisarea lavandei cu un soi de lavanda salbatica. Mult mai usor de cules decat lavanda, pentru ca are florile compacte. Si mai ieftina…

Plecam mai departe. Am senzatia ca nu mai am ochii albastri, ci mov J.

Ma bucur ca am ales o excursie organizata, luata din Aix-en-Provence, pentru ca singura cu masina cred ca as fi bãnãnãit mult si bine prin campii sa caut lavanda…

Zona e frumoasa. Si plina de orasele pitoresti, unele dintre ele facand parte din cele 151 clasificate „cele mai frumoase din Franta”. O sa revin cu siguranta asupra celor pe care le-am vazut, intr-o alta postare. Merita!

Lasă un răspuns